Życie ze smakiem

Słodka Pani Domu

Śniadaniowe crumble

Witajcie kochani.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowne danie jakim są crumble. Jest to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Większość osób przygotowuje crumble ze standardową kruszonką. Ja moją przygotowałam ze zmielonych płatków owsianych oraz oleju kokosowego.  Do przygotowania crumbli możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie nadadzą się truskawki, maliny, jeżyny, śliwki, jabłka czy rabarbar. Możecie przygotować je z jednego rodzaju owoców lub stworzyć swoją ulubiona mieszankę. Ja wykorzystałam brzoskwinie, rabarbar oraz agrest. Takie danie idealnie sprawdzi się jako pożywne ale i bardzo zdrowe śniadanie, deser czy przekąska w pracy.

IMG_9766.JPG

Składniki:

  • 3 duże laski rabarbaru
  • 4 brzoskwinie
  • garść agrestu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • olej kokosowy
  • sok z połowy cytryny

IMG_9764.JPGPrzygotowanie:

1. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze części. Przesypujemy do garnuszka i dodajemy łyżkę miodu. Lekko podsmażamy aż będzie w pół miękki. Brzoskwinie kroimy w mniejsze części, agrest myjemy i odcinamy brązowe końcówki. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy rabarbar, następnie brzoskwinie oraz rabarbar.

2. Do blendera wsypujemy płatki owsiane i miksujemy. Dodajemy olej kokosowy, miód i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zagniatamy i kruszymy na owoce. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

IMG_9768.JPG

Po więcej smakowitych zdjęć zapraszam na moje profile na Instgramie i Facebooku