Życie ze smakiem

Pyszna spiżarnia

Sos z cukinii

Witajcie kochani.

Sezon na przygotowywanie domowych przetworów w pełni. Ogórki, papryki, owoce - czyli wszystko to co można zawekować ląduje w słoikach i czeka na swoją kolej schowane na półkach w spiżarkach. Ja w tym roku postanowiłam przygotować jeszcze jedną smakowitą rzecz, a mianowicie sos z cukinii. Mój ogródeczek zdecydowanie zdominowała teraz cukinia i szczerze powiedziawszy zrobienie tego sosu było po prostu sposobem na uniknięcie jej wyrzucenia. Cukinię połączyłam z pomidorami, cebulką i przyprawami. Zagotowałam, zawekowałam i teraz dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jej smakiem jesienią i zimą.

IMG_9789.JPG

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 1,5 kg pomidorów - ja użyłam odmiany lima
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka chilli
  • suszone oregano
  • sól, pieprz do smaku

IMG_9791.JPGPrzygotowanie:

1. Pomidory dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Na blasze do pieczenia układamy kawałek papieru. Połówki pomidorków układamy płaską częścią do góry. Posypujemy suszonym oregano i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Z upieczonych pomidorów zdejmujemy skórę a miąższ przekładamy do dużego garnka.

2. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Grubość nie jest ważna, plastry powinny być mniej więcej podobnej grubości. Układamy cukinię na blasze do pieczenia, posypujemy oregano i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Cukinię przekładamy do pomidorów.

3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na złoty kolor i dodajemy do warzyw.

4. Całość przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i chilli. Jeśli chcecie by sos był delikatniejszy nie dodajemy chilli. Mieszamy i przelewamy do suchych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut, następnie wyjmujemy z garnka i odstawiamy do góry dnem. 

Smacznego!

 

Po więcej smakowitych zdjęć zapraszam na Facebooka i Instagram :)

IMG_9787.JPG