Życie ze smakiem

Coś na ząb

Tarta z botwinką

Witajcie moi drodzy.

Przedstawię Wam dzisiaj przepis na niesamowicie proste i smaczne danie jakim jest tarta z botwinką, pomidorem oraz serem feta. Do jej przygotowania użyłam ciasta francuskiego ale na cieście drożdżowym byłaby na pewno równie smaczna. Jeśli chodzi o botwinkę w tym roku wyjątkowo ładnie urosła w moim maleńkim ogródeczku, jest bardzo słodka i o małych buraczkach. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu koperkowo - limonkowego. IMG_9754.JPG Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek młodej botwinki
  • 3 duże pomidory
  • pół opakowania sera feta
  • suszona bazylia, biały pieprz
  • sos: jogurt naturalny, sok z połowy limonki, 2 łyżki koperku

Przygotowanie:

1. Botwinkę - liście wraz z buraczkami, kroimy w drobną kosteczkę, a pomidora w plastry. Ciasto francuskie rozkrawamy na 4 części.

2. Na każdej części układamy kolejno porcję botwinki, na niej plastry pomidora. Całość posypujemy bazylią, pieprzem oraz pokruszoną fetą.Składniki sosu mieszamy ze sobą.IMG_9758.JPG

3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tarty pieczemy przez 15 minut. Gotowe podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!

Po więcej smakowitych zdjęć zapraszam na moje profile na Facebooku oraz Instagramie!

IMG_9756.JPG