Życie ze smakiem

Kochanie co na obiad?

Makaron curry z cukinią

Witajcie kochani.

Piękne lato trwa w najlepsze. A w raz z latem sezon na cukinie. Jest jednym z moich ulubionych warzyw i jem je nie tylko latem. Warto zwrócić na nią uwagę zwłaszcza teraz kiedy jest na nią sezon. Niektórzy traktują ją trochę po macoszemu twierdząc, że nie ma co z niej zrobić. Wręcz przeciwnie - TUTAJ znajdziecie moją listę przepisów, do których użyłam cukinii. Szczególnie polecam drożdżówki z nią - są bardzo smaczne. Niedawno pokusiłam się o przygotowanie sosu z cukinii na zimę. Niebawem podzielę się z Wami przepisem. Ale wracając do bohatera dzisiejszego wpisu czyli makaronu curry. Jest to danie bardzo lekkie ale jednocześnie pożywne. Jeśli nie za bardzo lubicie smak curry nie musicie dodawać tej przyprawy, po prostu ją pomińcie. Do przygotowanie potrawy użyłam makaronu, ugotowanego na parze kurczaka, natki pietruszki oraz oczywiście mojej ukochanej cukinii. Spróbujcie, jest na prawdę pyszny !IMG_9747.JPG

Składniki:

  • 150 g makaronu muszelki
  • 1 duża cukinia
  • 1 mała cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • pierś z kurczaka
  • curry, sól, pieprz, kolendra
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę przesmażamy na patelni a kurczaka gotujemy na parze. Gotowy makaron przekładamy na większego garnka i dodajemy cebulkę. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałeczki i dodajemy do makaronu z cebulką. IMG_9746.JPG

2. Cukinię myjemy i przekrawamy na 4 części. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze części. Lekko podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do reszty składników.

3. Całość mieszamy, dodajemy przyprawy oraz jogurt. Lekko dusimy ciągle mieszając. Pietraszkę siekamy i dodajemy do całości. 

Smacznego!IMG_9745.JPG

Jak zwykle zapraszam na moje profile na Facebook'u i Instagramie.