Życie ze smakiem

Coś na ząb

Bananowe pancakes

Dzień dobry moi drodzy :)

Przedstawię Wam dzisiaj przepis na bananowe pancakes na mące migdałowej. Mąka ta jest dość droga ale spokojnie. Nie musicie jej kupować gotowej, wystarczy że zmielicie migdały w młynku i gotowe.Takie placuszki to świetna propozycja na weekendowe śniadanie lub lunch do pracy. Możecie podać je z dodatkiem syropu klonowego, dżemu, konfitury czy tak jak ja, jogurtu greckiego oraz sezonowych owoców. Są bardzo lekkie, a lekki posmak migdałów sprawia, że są bardzo delikatne. Ich przygotowanie nie trwa długo a efekt jest oszałamiający!IMG_8660.JPG

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 400 ml kefiru
  • mąka pszenna
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • 1 duże jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia
  • do podania: dżem, konfitura, owoce, jogurt.

IMG_8666.JPGPrzygotowanie:

1. Banany obieramy a następnie widelcem rozgniatamy w dużej misce. Dolewamy kefir, proszek oraz mąkę migdałową. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. 

2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i smażymy niewielkie placuszki. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy by obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

IMG_8655.JPG

Po więcej smakowitych zdjęć zapraszam na moje profile na Instagramie oraz Facebooku!