Życie ze smakiem

Coś na ząb

Kokosowe racuchy z żurawiną

Witajcie kochani :)

Majówka zaczęła się nieco zmienną pogodą ale cóż. Jakby to powiedzieć "taki mamy klimat". Mimo pogody nie zrażajmy się jakiejkolwiek aktywności fizycznej na zewnątrz, zawsze warto spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu. Uwielbiam racuchy. Czy to takie z jabłkiem czy z bananem czy po prostu takie zwykłe - przepis TUTAJ. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na jedno z moich ulubionych śniadań na ciepło. Będą to racuszki z dodatkiem mąki kokosowej i żurawiny. Smakują obłędnie. Są puszyste, lekkie, słodkie i z lekką nutą kokosa. Dla mnie istny obłęd smakowy :) Nie kupujcie gotowej mąki kokosowej. Nigdy nie wiadomo co do niej dodano. Zróbcie ją sami. Wystarczy kupić dobre jakościowo wiórki kokosowe i w młynku zmielić je na mąkę. I gotowe :)

IMG_8415.JPG

Składniki:

  • 400 ml kefiru naturalnego
  • 2 jajka
  • mąka
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 125g mąki kokosowej
  • garść żurawiny
  • owoce sezonowe do podania

IMG_8413.JPG

Przygotowanie:

1. Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajka i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Masa powinna być konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt mało kleista dodaj zwykłej mąki. Dodajemy proszek i żurawinę. Dokładnie mieszamy.

2. Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej racuchy. Po upieczeniu na złoty kolor odkładamy na ręcznik papierowy by obciekły z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi owocami.

Smacznego!

IMG_8416.JPG

Więcej smakowitych zdjęć znajdziecie na moim profilu na Facebooku oraz Instagramie. Zapraszam!