Życie ze smakiem

Kochanie co na obiad?

Penne carbonara z cukinią

Spaghetti carbonara to jedno z typowych włoskich dań. Składa się oczywiście z makaronu, boczku i sosu na bazie jaj oraz masła. Moja propozycja to połączenie makaronu penne z boczkiem oraz cukinią. Niezwykle kremowe i delikatne w smaku :)

 

Składniki na 2 porcje:

ok. 120g makaronu penne

300g boczku

300 g cukinii

2 żółtka

3 łyżki gęstej śmietany kremowej 30%

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżka oliwy 

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na patelnię z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

2. Żółtko, masło oraz śmietanę mieszamy razem, tak aby powstał jednolity krem. Makaron przekładamy do boczku z cukinią i mieszamy. Całość polewamy przygotowanym sosem i zestawiamy z palnika aby żółtko się nie ścięło. 

 

Smacznego !

 

IMG_3830.JPGIMG_3829.JPGIMG_3843.JPG